Kamenná pohovka

Kamenná pohovka


Je sobota, 13. srpna 2016, dva dny po Odpočívajícím batohu a den před Zříceninou hradu Zbirohy. Chtěl jsem využít toho, že jsme na chvilku všichni pohromadě a proto jsem naplánoval odpočinkový výlet do Turnova s tím, že zpátky se projdeme přes zámek Hrubý Rohozec, a pak už jen seběhneme do Dolánek na vlak. A protože máme děti lenivé, tak vyrážíme až kolem jedenácté, tudíž první, po čem se v Turnově sháníme, je oběd.

Ten jsme si dali na náměstí Českého ráje v restauraci Korunní princ. Chutnou krmi zde zalévám neméně chutným řezaným Rohozcem. Další naše kroky vedou přes náměstí k muzeu, kde se chceme podívat, jestli nemají v místní prodejně nějaké hezké kamínky. Také máme s Veru chuť na úžasnou medovou limonádu (0,2% medu), kterou nikde jinde neprodávají.

Bohužel mají zavřeno a tak se volným krokem vydáváme k Jizeře, kde se za mostem napojujeme na červenou turistickou značku. Jdeme podél Jizery, někdy vedle sebe, častěji však za sebou, neb cestička je úzká, až dorazíme pod zámek Hrubý Rohozec. Zámeckým schodištěm, které se zdá nekonečné, se škrábeme vzhůru a netrvá dlouho a jsme před zámkem.

Nejdřív dáváme v místní kavárně kávu, dortík a limonádu a potom se vydáváme na průzkum zámecké zahrady, která je celkem slušně zaplněná kamenickými pracemi (jak se později dozvídám) z období romantismu. Je zde spousta soch i krásné schodiště, které vlastně vede odnikud nikam. Co se mi ale líbí nejvíc, je pohovka se stolkem, obojí vytesané z kamene.

Vyfotím je takhle






V postprocesu jen doostřuji, lehce přidávám kontrast a převádím do černobíla. Po chvilce zkoumání ještě vyrovnávám horizont a malinko ořezávám.

Výsledek je tento.




No a básnička pojednává o výhodách a nevýhodách takovéhoto druhu nábytku.







Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Noční Kozelská náplavka

Slunovrat

Jak jsem fotil letadla II