Novoroční procházka

Novoroční procházka

Letos, stejně jako loni i předloni, se mi poštěstilo neslavit silvestra. Už to nebylo z důvodů pracovního nasazení, bylo to spíš ze zachování této tradice. Ráno mě nic nebolí a můžu hned vyrazit na procházku po téměř prázdné Praze. Začínám tradičně na Vyšehradě, a potom pokračuji přes náplavku a pak se rozhodnu, kam dál.

Stejně tak to bylo i letos.

V devět vyrážím na Vyšehrad. Všude ticho jak z apokalyptického filmu. Vstupuji Táborskou bránou.
U Špičky potkávám dva lidi.


Pokračuji dál Leopoldovou branou. Cestou k rotundě sv. Martina už jsem opět sám.


Odbočuji doleva k basilice sv. Petra a Pavla. Stále jsem sám, ticho ruší jen moje kroky a vrzání brašny na foťák.


Pokračuji k Letní scéně. U ní potkávám jednoho metaře, který má strašně moc práce. Dál jdu po hradbách a opět nepotkávám živou duši.


A na dalším úseku hradeb taktéž prázdno.


U Gorlice jsem se dal doprava do ulice V pevnosti, která byla rovněž prázdná.


Prošel jsem Cihelnou branou a mířil z kopce dolů k Vltavě. Cestou jsem potkal místo činu a jelikož jsem nechtěl být nijak popotahován naší čackou policií, tak jsem odtamtud urychleně zdrhnul.


Silnice od Výtoně do Podolí byla pustá a prázdná, teda až na jednoho osamělého cyklistu.


I náplavka zela prázdnotou.


Na konci náplavky, u Mánesa, jsem se rozhodl, že půjdu dál podél Vltavy a kouknu na Karlův most. Nebyl jsem tam ani nepamatuju a dnes by tam mohlo být alespoň k hnutí. Škoda, že jsem včera nevyfotil ty davy, co si u Národního divadla fotily Pražský hrad. Byla by to výborná srovnávací fotka. 
A jak si tak jdu podél Vltavy, tak jsem si i ten hrad vyfotil. Normálně to nedělám a nechávám to turistům, ale dneska jsem neodolal.


Procházím pasáží v Karlových lázních, o které si myslím, že je to největší ostuda Prahy, a jsem na mostě.
Lidí je tu tak akorát, takže pohoda. 
U třetí sochy napravo se na chvilku zastavuji a vzpomínám, jak jsme se u ní, před více než čtvrtstoletím, každou středu setkávali s kamarády trampy, hráli na kytary a pobuřovali socialistickou veřejnost :)


Také zde objevuji skryté poselství, jak dělané pro tento rok. Z následující fotky je vidět, že letos budeme mít s hradem, nebo jeho obyvateli, kříž :)




Na konci mostu ještě postojím před sousoším Sv. Jan z Mathy, Felix z Valois a Ivan a již tradičně polituju chudáky zavřené v kobce, hlídané krutým Turkem. Nikde to neříkejte, ale kdysi dávno jsem tam k nim šoupnul prázdného panáka. Hned to dostalo jiný rozměr :)


No a pak jsem se ještě podíval na mlýnské kolo ...



... a šupajdil na metro a domů.

A věřte, že se mi ta procházka moc líbila.






Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Noční Kozelská náplavka

Slunovrat

Jak jsem fotil letadla II